Les caramelles són una de les expressions de cultura popular i tradicional més arrelades de la Catalunya Central celebrades en molts pobles i petites ciutats. Durant els dies de Pasqua, petits i grans surten al carrer per cantar cançons i ballar danses tradicionals tot lluint el vestit tradicional amb alegres faldilles de flors i barretines i faixes vermelles.
Les caramelles són una festa vinculada a la celebració de l’arribada de la primavera i per això es canten cançons amb lletres alegres a ritmes tradicionals de sardana o havanera.

Foto cedida per Silvia Ruiz

Tot i que inicialment era una festa molt lligada a la religió cristiana, aquesta ha anat evolucionant i canviant el seu sentit al mateix ritme que la societat, i actualment també es versionen cançons modernes amb lletres adaptades per l’ocasió. Pel que fa als balls, són molt típics els balls de bastons, panderetes, cintes, etc amb tota mena de músiques més tradicionals o més modernes. En qualsevol cas, l’essència de les Caramelles rau en celebrar amb tota la colla l’arribada de la primavera pels carrers i places repartint música i alegria.


A l’Esplai Safa seguim mantenint viva aquesta tradició molt arrelada des de fa anys al nostre centre. Tots els infants, monitores, monitors i famílies són convidades a participar a les Caramelles que celebrem cada any per Pasqua. Durant un cap de setmana, portem les nostres cançons pels carrers i places de Manresa, i molt especialment també per les residències i hospitals del nostre barri o propers com la residència de la Sagrada Família o la de la Font dels Capellans o l’hospital de Sant Andreu. I el diumenge no pot faltar el final de festa  al carrer de davant dels locals de l’esplai obert a totes les famílies i gent del barri. Per últim, des de l’esplai Safa, aprofitem també aquest moment per dedicar un dels balls com a petit homenatge a una monitora que ens va deixar.

Foto cedida per Ana Ballesteros


Per nosaltres, les Caramelles són una manera més d’apropar-nos a la realitat que ens envolta i compartir una bonica experiència plena d’alegria, flors i tradició.
Si us heu quedat amb ganes de més després de llegir aquesta explicació podeu trobar els vídeos de les caramelles d’anys anteriors al nostre canal de Youtube.