L’origen de l’Esplai Safa es remunta als orígens del barri de la Sagrada Família de Manresa, l’any 1969, després que el capellà i altres figures de la parròquia observessin que els infants del barri tenien molt temps lliure. D’aquí va sorgir la idea
de crear un centre on es poguessin agrupar a tots aquests infants. I dit i fet. A partir del setembre d’aquell mateix any, es van començar a reunir infants els quals realitzaven diferents activitats conjuntes com ara excursions, jocs o cantar cançons en dates assenyalades, com la Setmana Santa. En un principi, l’entitat formava part del Moviment Júnior.

Foto cedida per Francesc S.

Aquestes activitats es duien a terme al pati del costat de la parròquia del barri. Inicialment aquest espai era el lloc de treball dels obrers que construïen l’església, i per aquest motiu també hi havia unes barraques on dormien. Aquestes barraques esdevindrien els locals on futurament es reunirien els infants.

Amb el pas del temps els parroquians es van adonar que no podien fer-se càrrec ells sols de tots els infants, de manera que van buscar una colla de joves (els monitors i monitores) perquè se’n fessin ells càrrec. Finalment, el mossèn va deixar tota la iniciativa en mans dels joves, els quals tenien més temps i energia per gestionar el centre.

Aquesta entitat va ser molt ben rebuda, i va esdevenir un punt de trobada per als infants i joves de la zona. Anys més tard, el centre es va adherir al moviment MIJAC, formant part dels centres que englobava la Diòcesi de Vic. 

Al cap de poc es va fundar una altra entitat de lleure als mateixos locals, l’AEiG Antoni Gaudí, amb els quals encara seguim compartint espai. 

Foto cedida per Montserrat Aloy

Veient la magnitud que estava agafant el projecte i l’escalada d’infants que volien formar part de l’entitat, l’any 2008, es va decidir fer unes reformes als locals, els quals estaven malmesos després de tants anys d’ús. Amb aquestes reformes, es va habilitar un segon pis que permetia aprofitar més encara l’espai. Just per celebrar el 40è aniversari del centre.

Amb el pas dels anys, les necessitats i punts de vista dels nous monitors i monitores han anat canviant, i tot just aquest any 2021 ens vam passar al moviment d’Esplac. Amb aquest canvi, vam passar de ser el MIJAC de la Sagrada Família a ser l’Esplai Safa.

L’evolució del centre també s’ha adaptat als canvis tecnològics, fent així que es canviés recentment la web. La web antiga encara és visitable, a través de la qual es poden recuperar imatges i records.