A inici de curs, a mitjans d’octubre, fem una sortida de cap de setmana amb tots els membres de l’esplai (infants, joves, monitores i monitors) a la casa de colònies El Molí de la Roda, al municipi de Veciana (Anoia). Solem quedar a l’estació de tren de Manresa a les 16 h, agafem el tren de la tarda i baixem a l’estació de Sant Martí Sesgueioles, des d’on comencem a caminar fins a arribar a la casa.


Un cop arribem, berenem, ens instal·lem i comencem les activitats. Durant el primer dia, els i les monitores de cada grup busquem un espai per parlar amb els infants, els i les joves perquè ens expliquin què els agradaria fer al llarg del curs. A partir d’aquí, ho valorem i ens marquem els objectius a assolir i les activitats que volem dur a terme durant l’any. A part, també fem un joc de tarda i un altre de nit.


L’endemà al matí, les famílies venen a la casa a passar el dia amb nosaltres. Mentre van arribant, els infants i l’equip de monitores i monitors juguem a jocs com les bitlles catalanes o el Jenga gegant, entre d’altres. Un cop han arribat les famílies, es juga al ja tradicional partit de futbol de famílies contra monitors i monitores.
Després del partit, projectem les fotos de les activitats d’estiu (colònies, travesses i viatge de final d’etapa). Durant el passi de fotos, els infants, els i les joves expliquen a les famílies com els va anar l’estiu amb el Safa.


Tot seguit, anem a dinar al pati de la casa. Abans de dinar, però, cada família o grup decora la seva taula amb la temàtica que hagin triat; ja que fem un concurs de taules ben parades. A part, també fem un concurs de pastissos, on els i les monitores en som el jurat. Després de dinar, entreguem els premis dels concursos, recollim i els infants tornen cap a casa amb les seves famílies.